tisdag 12 november 2013

Jakten på de glömda kartongerna!

Vecka 47 och 48 ska klass 1B bidra till en bättre miljö genom att delta i Tetra Paks projekt  ”Återvinnarna – jakten på de glömda kartongerna” 

De glömda kartongerna är alla kartonger som innehåller mjölk, juice, yoghurt, krossade tomater, bönor mm. Vi måste bli bättre på att hushålla med jordens resurser.

Att materialåtervinna är ett konkret sätt att göra en insats för miljön. Materialet i en helt vanlig mjölk- kartong, till exempel, är en värdefull råvara som kan användas till nya produkter om vi lämnar den till återvinning istället för att slänga den i soporna. Detta sparar både energi och resurser.

I Sverige är vi duktiga på att återvinna, bland de bästa länderna i världen. Men när det gäller att material-återvinna dryckeskartonger, är vi faktiskt betydligt sämre än Europa i genomsnitt. Endast 30% återvinns medans de återstående 70% glöms bort och slängs på annat sätt. Nu kommer ert barns klass att ta upp Jakten på de glömda kartongerna!

Under veckorna 47 och 48 ska varje elev i klass 1B hjälpa till med återvinningen av dryckeskartong i sitt hem. Eleven får hem ett tävlingsschema som ni och ert barn fyller i under dessa två veckor. Tävlingsschemat ska därefter skrivas under av er och lämnas tillbaka till läraren.

Klarar klassen tillsammans att återvinna mer än 50% blir klassen Återvinnarklass för året. Dessutom är klassen med i utlottning av ett fint klasspris från Tetra Pak och vinnande klass får också välja att stödja ett av Världsnaturfonden WWF:s naturvårdsprojekt. Tio klasser i f-6 vinner också ett gruppmedlemskap i Panda Planet, WWF:s community för unga. www.pandaplanet.se. 

Tetra Pak är en världsledande förpackningsproducent. Som en del av vårt miljöarbete arbetar vi aktivt på olika sätt med att öka återvinningen av kartongförpackningar och inspirera till ett beteende för en hållbar utveckling.

För andra året i rad kör vi tillsammans med Världsnaturfonden WWF, som är en av världens ledande naturvårdsorganisationer, denna nationella skoltävling för alla elever från förskoleklass upp till och med årskurs 9.

Skolan ska föra kulturarv vidare och på olika sätt förbereda eleverna för det som krävs i en föränderlig tid. Att ge eleverna kunskaper om förutsättningar för en god miljö och hållbar utveckling är en viktig uppgift som grundskolans läroplan lyfter fram.

På fredag får ni hem tävlingsschemat, sen är det bara att dokumentera hur ni hanterar dryckeskartonger i era hem. Säkert är ni redan bra på detta, i annat fall hoppas vi att projektet kan bidra till en förbättring.

Välkomna att ta upp jakten på de glömda kartongerna!
Med vänlig hälsning / Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF

Kom ihåg oss kartonger!
– Vi är värdefuför nya produkter
– Vi är lätta att 
– Det är rätt för miljön att återvinna

page1image13772 page1image13856 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar