fredag 9 oktober 2015

LÄSLOV

Kolla den här länken med tips om LÄSLOV!
Bokmässan i Göteborg inleddes i med ett seminarium om kampanjen Läslov. Läslov är ett initiativ från Bonnierförlagen och Akademibokhandeln. Tanken är att höstlovet vecka 44 ska förvandlas till läslov. Målet är att det finns inskrivet i läroplanen 2016.
– Inrättandet av ett läslov har både symbolisk och praktiskt värde i dagens Sverige där språket och läsningen får allt större betydelse, säger Johan Unenge, författare på Bonnier Carlsén, läscoach och talesperson för Läsrörelsen.
I panelen medverkade kulturminister Alice Bah Kuhnke, utbildningsminister Gustav Fridolin och Johan Unenge.
– På samma sätt som sportlovet inte tvingar oss till sport, men ger lust och möjlighet att röra på sig, så hoppas vi att ett läslov kan väcka just lusten till läsning, sa Gustav Fridolin under samtalet.
Alice Bah Kuhnke fyllde i:
– Barns och ungas läsning är oerhört viktigt för att det i grund och botten handlar om demokrati. Ska de kunna kritiskt granska texter och förstå vad som händer så krävs det läskompetens.

I det moderna Sverige där språket och läsningen får allt större betydelse vill vi stimulera barns och ungas läslust – det är dags att Höstlovet förvandlas till Läslovet. Läslovet blir ett tillfälle – för både barn och vuxna – till nya upplevelser, till resor i fantasins värld, till umgänge och samtal. LOVET och LÄSANDET står i centrum. Under året vill nätverket etablera Läslov som begrepp, med målet att det 2016 finns inskrivet i läroplanen vecka 44.

Mer föräldratips om läsning: 
http://www.enlasandeklass.se/for-foraldrar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar