fredag 26 februari 2016

Vecka 8

Hej alla bloggläsare!

Elevtext om vad vi lärt oss/jobbat med i veckan:
Tom 26/2-16
Veckobrev
Vi har haft läxgenomgång vi fick göra svårighetsgrad 3 det var roligt men svårt. Vi har haft mummelläsning men jag fick använda dator det var roligt att skriva meddelanden till alla. Vi har åkt skridskor. Det är jätteroligt det börjar efter lunch rasten och sen slutar den vid mellanmålstiden. Vi har haft den sista dagen på skolan på en vecka för imorgon är det sportlov. Vi har haft den sista lektionen om skridskor i skolan sen efter sportlovet kommer vi ha en ny elevens val som vi kan välja på t.e.x kahoots mattespel och bild i bildsalen. På skridskor har jag mest bara åkt fast fått bättre balans och snabbhet. 

Vi ska till biblioteket jag ska låna Timmy Tabbes klantiga detektiv byrå för fjärde gången och kommer jag kolla i Guinnes world record och låna en ny bok kanske. Vi ska kolla på Pelle svanslös jag tycker den är jättebra för det handlar lite om kärlek EQ och rädsla. Vi har haft idrott där lekte vi svanskull,och bläckfisken. 

Vi har jobbat med PBL/problemlösning vi jobbade med varandras problem vi använde ETA metoden. Vi har avslutat bokprojektet. Vi ska städa i klassrumet innan det blir sportlov så det är fint när vi kommer tillbaka från Gotland Björnrike eller vart man än tänker vara på sportlovet.

Här kommer en film från gänget som haft bild på elevens val!



Veckan efter sportlovet
MA: Vi jobbar vidare med räknesätten, framförallt jobbar vi denna vecka med multiplikation. 
SV: Läsning och läsförståelse får stort fokus veckan efter sportlovet. Vi tränar även på välskrivning.
SO: Vi sammanfatta och avsluta vårt arbete om Forntiden.
NO: Det är dags att sammanfatta vad vi kan om vatten. Vi kommer ge varandra kamratrespons på de texter vi skriver. 
EN: Vi läser tillsammans ur The diary of a killer cat. 


Läxor: inga läxor under sportlovet

Datum att komma ihåg:
29/2-4/3 sportlov
vecka 11-20 Nationella prov i SV och MA (inga ledigheter kommer att beviljas under dessa veckor)

Trevlig helg

Nutti och Sandra

onsdag 24 februari 2016

UR söker barn till ny tv-serie!

 

UR söker barn till en ny tv-serie!

 

Går du i årskurs 3 eller 4 och gillar att spela spel, klura ut kluringar, programmera program eller tävla i grupp? Då borde du söka till vår nya Tv-serie!

UR kommer att producera en ny Tv-serie där ett kompisgäng får klura, räkna, bygga och lösa problem. Inspelningen kommer att ske under våren 2016 och sedan sändas i Barnkanalen.

Är du intresserad skicka en ansökan redan idag till camilla.persson@ur.se med foto, namn, födelsedatumlängd, intressen och någon vuxens mailadress och telefonnummerBifoga en liten videopresentation (funkar jättebra att filma med mobilen) där du berättar lite om dig själv och om du gillar klurigheter, spel eller något annat där det kan ingå programmering. Inget är för stort eller litet.  Om det är inte går att skicka videofilmen i mailet, skicka den via sprend.com 

UR arbetar aktivt med mångfaldsfrågor och önskar att alla som känner sig intresserade skickar in en ansökan.

Vi återkommer till er om vi vill träffas för en provfilmning. Tyvärr har vi inte möjlighet att höra av oss till alla som söker och om du inte passar den här gången så sparar vi alla ansökningar till nästa gång.

Vi har provfilmning löpande så är du intresserad skicka gärna in redan idag!


Varmt välkommen!

fredag 19 februari 2016

Vecka 7

 Hej alla bloggläsare!

Elevtext om veckan som gått:
Carl 19/2-2016
Veckobrev
I början på veckan hade vi idrott. Det är mitt absoluta
favoritämne för man får lära sig mycket roligt. Man får
även röra på sig. Jag gillar att springa spela
fotboll och mycket annat. Det är livet, att idrotta. Men
min favoritsport kommer alltid vara fotboll. I matten så
jobbar vi med uppställning och omgruppering. Idag på
fredag så är det modersmålsdagen i skolan. Nu undrar ni säkert
vad det är. Jo, det är som att jag har svenska
som modersmål. Men Diana i vår klass har ryska som
modersmål.

Nästa vecka
MA: Vi jobbar vidare med räknesätten. Just nu är det addition och subtraktion av höga tal med tiotalsövergång. Vi jobbar med omgruppering och uppställning, algoritm. Det går hur bra som helst med omgruppering. Jag hade lovat en instruktionsfilm, men eleverna kan detta klockrent så film är just nu överflödig. Det är intressant att lyssna till eleverna, många tycker nu att omgruppering är enklare än uppställning. Så svårt som vi tyckte det var med omgruppering från början. Tänk vad lite träning och utmaning kan göra! I veckan som kommer ska vi jobba lite extra med multiplikationstabellerna. Ta för vana att förhöra era barn några minuter varje dag på detta i några veckor framöver. Det kommer hjälpa dem mycket!
SV: Vi har läst ut böckerna Karamellens ord och Fredens trummor. I hallen sitter bilder som eleverna gjort i torrpastell med utgångspunkt från böckerna. Vi fortsätter bearbeta böckerna i kommande vecka.
SO: Vi ska läsa om järnåldern och sammanfatta vårt forntidsarbete.
NO: Vi ska prata ytterligare om luft. Gör gärna experimenten, vad händer med ett värmeljus som brinner då vi sätter över ett glas? Prova med olika storlek på glasen. Har ni ett akvarium? I så fall har barnen ett experiment att prova där i! 
EN: Vi ska se det sista avsnittet av Tha game. Vi ska läsa tillsammans i en kort engelsk bilderbok och prata om dess ord och innehåll. Vi ska göra en lyssningsövning i vår kartläggningsbok!


Läxor (delas ut torsdag lämnas nästa torsdag)
Matteläxa 6, s.20-23 välj spår eller gör alla sidor, gör alla problem
Läsläxa, kapitel 18 läs och svara på frågor med hela meningar, tänk på stavning


Datum att komma ihåg:
25/2 skridskor för de som vill på elevens val
29/2-4/3 sportlov
vecka 11-20 Nationella prov i SV och MA (inga ledigheter kommer att beviljas under dessa veckor)

Trevlig helg

Nutti och Sandra

torsdag 18 februari 2016

En liten hälsning

Jag vill berömma alla elever i världens bästa klass!
De är så roliga att jobba med att jag måste nypa mig i armen för att fatta att det är på riktigt.
De är ivriga att lära sig, just nu inte minst om luft, vatten och vårt forntidsarbete. De vill lära sig skriva fint och stava bra. De vill utveckla sina texter och tar till sig av respons. De självskattar sin arbeten på ett konstruktivt sätt. På skridskobanan utmanar alla sig till det yttersta. De som valt bild eller IUP på elevens val gör detta med bravur, enligt rapport från Nutti och Lena. Alla klassens elever är målmedvetna och intresserade av att utvecklas! Som om inte detta vore nog är de schyssta kamrater. De respekterar varandra och höjer varandra att bli bättre personer. De inser vad som är rätt och fel. Flera tjejer har börjat spela fotboll på rasterna, vilket är uppskattat av alla. Det blir bra spel har jag hört ryktas och killarna som alltid brukar lira boll, har kommenterat att det är roligare när tjejerna är med!! Vi, lärare på Solhemsskolan, har i uppdrag att under vårterminen besöka minst en kollega och se hur denna arbetar. Idag hade vi besök av Micke, mentor i 5b. Han tyckte det var jätteroligt att vara med på vår mattelektion och han tyckte att det var en underbar klass med helt fantastiska elever. De mötte honom med nyfikenhet, de var artiga och de visade hur mycket de kunde inom ämnet. Han var imponerad och det är jag också.

Ville bara skriva och berätta medan jag har denna härliga känsla i kroppen!

Så stort tack till alla er fantastiska föräldrar, som ger mig förmånen att arbeta med dessa väluppfostrade, glada och nyfikna barn varje dag!! 

Hälsar
Sandra

fredag 12 februari 2016

Vecka 6

Hej alla bloggläsare!

Detta var en vecka som rusade iväg och dessutom "förlorade" vi en skoldag. Vi hade en kort stund på oss att skriva veckobrev igår, för hand. Därför blev det således ingen elevtext att publicera här på bloggen. Hoppas vi får till det med en elevtext i nästa vecka!

Idag, fredag, hade vi studiedag på skolan. Jag var en av några lärare, som fick en stund att berätta om det arbete jag gör med mina elever. Jag berättade om hur vår klass jobbar med formativ bedömning, genom bland annat matriser kopplade till våra arbetsområden. Det var superkul att få berätta om mina underbara elever. Jag pratade bland annat om hur bra de blivit på att självskatta sin egen läsning, hur de ger varandra respons, bedömer hur långt de kommit i sin skrivutveckling och hur de utvärderar sina kunskaper och förmågor inom olika arbetsområden ex. Forntiden. Jag visade elevarbeten och korta filmer där eleverna "skattade" sig själva. Gissa om kollegorna på skolan blev imponerade av klassens elever! 

Detta har vi jobbat med/lärt oss/utvecklat i veckan:
SO: Vi har jobbat med bronsåldern och det kommer vi fortsätta med nästa vecka. NO: vi har påbörjat ett arbete om luft. Det är riktigt kul att se hur båda dessa arbetsområden stimulerat och intresserat eleverna. Flera elever har tagit stora steg i sin utveckling när de ställts inför nya spännande utmaningar. För andra, som tidigare haft det väldigt lätt med det mesta i skolan, har de nya utmaningarna kommit lite som en chock. Helt plötsligt är det andra kamrater i klassen, som kan och förstår lika mycket eller kanske mer än jag.... Det kan vara svårt att acceptera till en början, självförtroendet får sig en liten törn. Samtidigt som detta kan vara jobbigt är det också bra för eleverna att se hur alla utvecklas. Ibland går det fort och ibland tar det längre tid. Vi har pratat en hel del om detta, att alla kan nå lika långt, men att det kräver ansträngning och det är viktigt att tänka på att lärandet går upp och ner under hela skoltiden. Vissa saker är enkla, passar just mig bra, andra saker är svårare och då behöver jag jobba lite hårdare. 

I svenska har vi jobbat med ordförståelse. Jag slog slumpmässigt upp ord i en ordbok. Eleverna fick förklara vad orden betydde. Många ord, som vi vuxna tar för givet att barnen kan, kan de inte betydelsen av. De har ofta en tanke/gissning, men den är långt ifrån alltid korrekt. Ett tips är därför att prata om olika ord och begrepp med barnen, gärna utifrån en ordbok så ni också kan prata om stavning!

I matematiken var det i veckan dags för en favorit i repris, nämligen omgruppering. Det gick riktigt bra den här gången. Eleverna kommer under nästa vecka få göra instruktionsfilmer, som vi lägger på bloggen så att alla kan repetera på egen hand i lugn och ro. 

I engelska såg vi på The game, därefter lyssnade vi på ljudfiler och följde instruktioner i vår kartläggningsbok i engelska. Det var kul och det gick ganska bra. Det gäller bara att ta det lugnt och lyssna. Inte få panik för att man inte förstår, vilket kan vara lättare sagt än gjort.

Läxor (delas ut torsdag lämnas nästa torsdag)
Matteläxa 5, koordinater, s.17-19 gör alla sidor
Läsläxa, kapitel 17 läs och svara på frågor med hela meningar, tänk på stavning


Nästa vecka:
MA: Räknesätten, vi repeterar omgruppering och algoritmer (uppställningar). Nu jobbar vi med lite högre tal (upp till 10 000). Vi fortsätter läsa om luft i NO. I SO fortsätter vi med bronsåldern. I SV kommer vi jobba med att skapa en "bild" till vår bokprojekt! Vi ska fortsätta jobba med stavning. På engelskan ska vi läsa småböcker, prata om böckernas innehåll och se ytterligare ett avsnitt av det populära programmet, The game. 

Datum att komma ihåg:
18/2 skridskor för de som vill på elevens val
25/2 skridskor för de som vill på elevens val
vecka 11-20 Nationella prov i SV och MA (inga ledigheter kommer att beviljas under dessa veckor)

Trevlig helg

Nutti och Sandra

lördag 6 februari 2016

Hur blir vi bättre på matte?

Det är viktigt att inte hjälpa eleverna för mycket. Som ni kanske har märkt försöker vi få eleverna att försöka själva, vända och vrida på problem innan de ber om hjälp. Belägg för att jobba så här har jag bland annat fått från Farid Nolen, matteinspiratör och initiativtagare till Mathivation, som ser sin uppgift att motivera och inspirera eleverna i matematik och få dem att våga utmana sina egna gränser. Kolla på denna film så får ni förståelse för hur vi jobbar och varför. Ni får förhoppningsvis tips på hur ni kan stötta era barn att bli grymma på matte!

Sandra



fredag 5 februari 2016

Vecka 5

Hej alla bloggläsare!

Vi övar på att skriva så att andra kan läsa våra handskrivna texter. Läs barnens veckobrev i kontaktböckerna och skriv en uppmuntrande kommentar!

Engelska
Vi har sett ett avsnitt av The Game. Vi har tränat på att prata med varandra på engelska. Vi har bland annat använt frasen: I can see a ..... Prata gärna engelska hemma!

Matematik
Vi har jobbat med skala. Förstora och förminska. Vi har även jobbat med PBL (problemlösningar)  i bråk. Vi jobbade mycket med problemen, som var i veckans matteläxa.
Vi har använt "fyrfältaren" där får eleverna skriva med symboler (siffror), rita en bild för att visa sin lösning och lägga med "plockisar".  Vi använder också metoden ETA, prova först på egen hand, sen tillsammans och slutligen alla tillsammans (genomgång). Jobba gärna så hemma när ni gör läxorna!

SO
Vi har sett på film, läst och skrivit om jägar - och bondestenåldern. Nu är vi experter på hur det var att leva på den här tiden! Vi har också läst om och pratat om hur det var i andra delar av världen då vi hade "stenålderstid" i Norden.

Värdegrundsarbete
Vi har sett på Pelle svanslös och pratat om hur man är en schysst kamrat!

NO
Vi har pratat om, gjort experiment och sett filmer om: flyta - sjunka, lösningar - blandningar. Återigen har vi lärt oss och repeterat svåra ord som densitet, molekyler och vi har pratat om gasen - koldioxid. Vilka saker flyter-sjunker? Vilka material/ämnen löser sig? Vad händer när vi lägger ett russin i ett glas med kolsyrat vatten (russinhissen)? Titta gärna på filmerna, via sli.se, igen och repetera hemma. Sök: russinhissen, flyta och sjunka, lösningar och blandningar. Kul, men också lite svårt! Därför kan det vara bra att repetera igen och igen!

Slöjd
På tisdagens textilslöjd var Nutti med för att se hur eleverna arbetar. Många var aktiva, följde instruktionerna och arbetade på egen hand. Andra behövde väldigt mycket hjälp för att inte bli passiva. Flera "vågade" inte riktigt prova på egen hand, utan krävde hela tiden bekräftelse och stöd. Nutti kommer vara med någon/några gånger till och se hur vi kan utveckla detta. Det blir svårt att klara sig bra i ämnet om man inte vågar försöka på egen hand

Svenska/Grammatik
Vi har pratat om verb. Hur vet vi att det är ett verb? Hur böjer vi verb i olika tempus? Hur kan ett substantiv bli ett verb? Exempel: en cykel, att cykla, en tvättmaskin, att tvätta och så vidare. Det blev en riktigt rolig ordlek som ni gärna får fortsätta med hemma.  
Vi har repeterat alfabetet, vokaler (hårda och mjuka) samt konsonanter. Jättebra om ni övar detta hemma! Det måste sitta nu och märker ni att det inte är fallet är vi tacksamma om ni kan stötta era barn med detta. 


Läxor (delas ut fredag lämnas nästa torsdag)
Matteläxa 4, geometri/skala, s.14-16 gör alla sidor
Läsläxa, kapitel 16 läs och svara på frågor med hela meningar, tänk på stavning


Nästa vecka:
Under nästa vecka avslutar vi geometri-avsnittet för denna gång och går över till räknesätten. Vi är återigen med i 10 monkeys "mattetävling" och via inloggning har eleverna möjlighet att färdighetsträna inom räknesätten och geometri mellan 7-14 alla skoldagar. Vi får vara med till den 15 april. Det betyder att vi kan öva matte på sportlovet ifall vi vill!
I SO ska vi jobba med bronsåldern. På torsdag är det skridskor på elevens val för de som valt det. Kolla barnens skridskor i helgen så att de passar! På fredag är det studiedag för lärarna, vilket betyder att det blir fritids hela dagen.

Datum att komma ihåg:
11/2 skridskor för de som vill på elevens val
12/2 studiedag, fritids hela dagen
18/2 skridskor för de som vill på elevens val
25/2 skridskor för de som vill på elevens val

Trevlig helg
Nutti och Sandra

Hälsning från Adrian!


Hej alla i klass 3b! 
 
Adrian vill på det här sättet tacka alla fina klasskompisar för era fantastiska teckningar och texter ni har gjort till honom. Det värmer i hjärtat att läsa era omtänksamma, uppmuntrande och stödjande hälsningar om att snart bli frisk. Det betyder verkligen jättemycket för Adrian och oss! 
 
Adrian har äntligen fått komma hemma igen efter sjukhusvistelsen och mår bättre och bättre för varje dag. Förhoppningsvis är han tillbaka i skolan i nästa vecka. 
 
Varmt & hjärtligt tack till er alla! 
 
Hälsningar, 
 
Adrian med familj
 
 

torsdag 4 februari 2016

Datorkörkort!

Nu har några elever fått sina datorkörkort. Så här fina blev de. På baksidan av körkorten framgår vad eleverna ha för kunskaper. Målet är att alla elever i klass 3b ska ha sina körkort innan terminens slut!